De weken gingen over in dagen. De dagen veranderden in uren. De uren tikken nu langzaam weg en mijn vertrek komt in rap tempo dichterbij.
Kenia of ook wel Kenya. Een staat in het oosten van Afrika, omringd door Ethiopië, Somalië, Tanzania, Oeganda en Soedan. In het westen ook grenzend aan het Victoria meer en de zuidoostkust grenst aan de Indische oceaan.
Het oppervlak van Kenia bedraagt 580.367 km² (waarvan 2,3% water) en het land heeft een inwonertal van 39.002.772 (2009) mensen.
In 1963 is Kenia onafhankelijk geworden en Kenyatta werd de eerste president. De regeringstermijnen van de diverse presidenten werden gekenmerkt door onlusten en fraude. Na de verkiezingen van december 2007 braken er onlusten uit en beschuldigden de presidentskandidaten Odinga en Kibaki( hij had volgens de telling gewonnen maar dit werd niet erkend door Odinga) elkaar van etnische zuiveringen. De EU nam afstand van alle problematiek daar en reisorganisaties gaven een negatief reisadvies af en toeristen werden teruggehaald. In totaal kwamen meer dan 1500 mensen om het leven. Na een bemiddelingspoging door de VN in januari 2008, onder leiding van Koffi Anan, is in april 2008 een coalitieregering gepresenteerd met Kibaki als president en Odinga als premier.
De officiële talen in Kenia zijn Engels en Swahili, in totaal worden er echter zo’n 61 talen gesproken (bron: Ethnologue). Het vliegveld van Nairobi is vernoemd naar de eerste president, Jomo Kenyatta .
Aids en HIV zijn, zoals in zo veel Afrikaanse landen, een groot probleem. Op dit moment zijn er in Kenia 1,3 miljoen mensen die leven met hiv/aids. Aidsremmers waren tot nu toe niet te betalen. Het Aids Fonds Behandelplan heeft daar samen met de organisatie Women Fighting Aids in Kenia verandering in gebracht. Door het wegvallen van een groot deel van de middengroep (de ouders) neemt het aantal weeskinderen dramatisch toe. De gemiddelde levensverwachting van de bevolking is 47 jaar. Meer dan de helft van de bevolking leeft onder de armoedegrens. Tot 2001 zijn er 1,5 miljoen Kenianen aan aids overleden en zijn er 2 miljoen (2005)kinderen wees geworden. De regering heeft het schoolgeld afgeschaft waardoor veel kinderen nu naar school kunnen gaan en zo een kans hebben op een betere toekomst. Toen Kenia net onafhankelijk was, kwamen de faciliteiten rond de gezondheidszorg goed op gang. Maar de laatste tijd gaat het weer slechter. Hiv/aids slaat steeds vaker toe en de levensverwachting daalt. Dat komt onder meer door ziektes als malaria, tuberculose, luchtweginfecties en diarree. Maar ook door ondervoeding, diabetes en hoge bloeddruk. Er sterven vooral meer kinderen onder de vijf jaar en zwangere vrouwen.
Kenianen leven steeds vaker in slechte leefomstandigheden. 40% leeft in armoede, zonder goed dak boven het hoofd, zonder schoon water. Ook eten en kleding zijn schaars.
Gelukkig zijn er veel (particuliere) initiatieven en worden overal weeshuizen opgericht om kinderen die alleen zijn komen te staan op te vangen en om de druk bij de familie(vaak de oma) die de weeskinderen opvangt weg te halen en de kinderen een ‘normale’ jeugd en toekomst te geven.
Stichting Benjamin ondersteunt al een aantal projecten in Kenia en nieuwe projecten worden benaderd en bezocht. Zo gaat mijn reis als eerste naar het project Upendo Children’s Home, een kleine 10km buiten Mombasa (aan de Indische Oceaan). Dit project is opgericht door de Nederlandse Marieke Clotscher en heeft in april 2010 haar deuren geopend. Momenteel worden er 9 kinderen opgevangen en de doelstelling is om eind van dit jaar 24 kinderen in huis te hebben. Ik ga bij Marieke van 20 augustus tot 20 september meedraaien om zo advies uit te kunnen brengen naar de stichting Benjamin. Ik ga meedraaien op alle vlakken, de kinderen, huismoeders, verzorging, school, medische voorzieningen, administratie. Een enorme uitdaging en een droom die werkelijkheid wordt.
Na mijn maand bij Upendo reis ik naar Nairobi om daar een kleine vier weken mee te draaien bij het project Macheo Children’s Centre. Een stichting in Kenia met een weeshuis voor 56 kinderen, inkomstengenererende projecten en een onderwijs-programma, waarmee ze duizenden kinderen in de sloppenwijken helpen. Het project is in 2005 opgezet door Marnix Huis in’t Veld en Maureen Kromowirjo en ligt ongeveer 45km buiten Nairobi. Na een paar jaar is Maureen terug gegaan naar Nederland en zit in het bestuur van de Nederlandse stichting, terwijl Marnix als managing director in Kenia is gebleven.
Van daaruit ga ik nog een tweetal kleinere projecten bezoeken voor een paar dagen. Deze drie projecten worden momenteel door stichting Benjamin ondersteund.
De laatste weken hebben weer de nodige regel-activiteiten meegebracht. Er staan dozenvol klaar voor het project Upendo. Kinderboekenuitgeverij Clavis heeft mij een grote doos vol Engelstalige kinderboeken, posters en kalenders gedoneerd . Mylo Freeman heeft weer zo’n veertig ‘Prinses Arabella’ poppen geschonken en een verhaal in postervorm. Deze kartonnen platen (die ik in het engels vertaald heb) vertellen het verhaal van ‘Prinses Arabella’s verjaardag’ en zijn kosteloos door Multi Copy in Alphen aan den Rijn gelamineerd. Verder heeft Multi Copy dozen vol papier geschonken, wit, geel, blauw, kortom veel kleuren en zeer bruikbaar. Een zak panda beertjes maakte de stapel compleet. Bij Kantoorboekhandel Haasbeek Herenhof kreeg ik kokers en doosjes kleurpotloden mee.
A.s. zondag wordt alles bij mij thuis opgehaald en gaat Kortmann APS de zending weer verpakken en kosteloos verzenden en afleveren bij Upendo Childrens Home.
Lieve allemaal, dit was het even voor nu. Voor meer informatie over de projecten kunnen jullie kijken op:
www.upendohome.org en/of www.macheo.org
Namens het project Upendo een groot woord van dank aan alle mensen en bedrijven die hebben bijgedragen aan de mooie zending die volgende week aan de grote reis naar Mombasa gaat beginnen. Ik kan me nu al verheugen op de blije gezichtjes!
Bedankt en liefs, ik houd jullie op de hoogte!
Ellen
Geen opmerkingen:
Een reactie posten